ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ

Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ, αύριο και κάθε μέρα


Μερικές συμβουλές από προσωπική εμπειρία

- Μη το παίρνετε προσωπικά.
Δεν σας θυμάται όχι επειδή δεν σας αγαπά ή παραιτείται αλλά διότι πρωτεΐνες έχουν αρχίσει να σκεπάζουν τον εγκέφαλό του. Πρέπει να σκεφτείτε πως θα ήταν αν ξαφνικά εσείς βρισκόσασταν σε άγνωστο μέρος και άγνωστοι σας μιλούσαν και επέμεναν ότι είσαστε σπίτι σας, αυτό βιώνει ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ.

 Ο τζίρος είναι μεγάλος
Το υποψιάζεστε βλέποντας εταιρείες υποστήριξης να ξεπηδούν συνέχεια και τους γραφειοκράτες των κέντρων πολιτισμού να το συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματα τους. 300 000 υπολογίζονται οι συνάνθρωποι μας που υποφέρουν κάθε χρόνο. Πηγαίντε στις εκδηλώσεις τους, πάρτε όσες πληροφορίες μπορείτε για να στοχαστείτε τι θα κάνετε, αλλά δεν συνάντησα ούτε έναν από όσους είναι ανακατεμένοι σε αυτό τον τζίρο που να εμπιστεύτηκα τις προθέσεις του. Είστε μόνος σας μαζί με τον πιο στενό κύκλο ανθρώπων σας. Το Αλτσχάιμερ δεν έχει τον ηρωισμό του αγώνα ενάντια στον καρκίνο και των άλλων μακρόχρονων ασθενειών.

- Λυγίστε, αποδεχτείτε, παροχετεύστε, προτείνετε, ακολουθήστε.
Σαν στις πολεμικές τεχνες. Θυμάστε τον Γκρασχόπερ; από το Κουνγκ Φου; στην τηλεόραση; ε τι πάθατε;
Κάποιες στιγμές θα θυμώσει ανεξήγητα ή θα απαιτήσει απραγματοποίητα και αντιφατικά πράγματα, μην πάτε κόντρα, μην διορθώστε, μην απαιτήσετε, μην παραιτηθείτε, αλλά ενισχύστε τον άλλο και θα κερδίσετε χρόνο μαζί του. Στο "Θέλω να πάω σπίτι μου τώρα" η απάντηση δεν είναι: "Μα είσαι στο σπίτι σου δεν θυμάσαι την κρεβατοκάμαρα σου" αλλά "Θα πάμε μαζί σε λίγο".

- Ώρα για τραγούδι.
Το ξέρετε από το νηπιαγωγείο, θυμόμαστε τραγούδια, κινήσεις, πιο εύκολα από γεγονότα, ονόματα, ώρα για να ξαναδοκιμάσετε. Η μητέρα μου δεν τραγουδούσε σχεδόν ποτέ στην ζωή της, το τελευταίο Πάσχα το πέρασε τραγουδώντας αυτοσχέδια ερωτικά τραγούδια.

- Είναι κλέφτρες, αγράμματες, βαριούνται, σας μισούν.
Έτσι είναι κατά 98% οι γυναίκες από ανατολικές χώρες που θα βάλετε να κρατούν τον άνθρωπό σας ή οι υπάλληλοι στις κλινικές/πάρκινγκ μακράς διαρκείας, Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να αποδεχτείτε επειδή θεωρείτε ότι ο δικός σας χρόνος είναι πιο "πολύτιμος". Τελεία.

- Χομπς ή Ρουσώ προτιμάτε;
Το δίλημμα αν ο άνθρωπος στην ουσία του είναι κακός ή αγαθός θα σκέφτεστε όταν θα προσπαθείτε να κατανοήσετε τον άνθρωπο σας που σιγά σιγά θα μένει γυμνός απ' όλα τα εφόδια πολιτισμού. Η απάντηση δεν βρίσκεται σε κανέναν από τους δυο αλλά στην Αγάπη. Η στιγμή που κάποιος παθαίνει Αλτσχάιμερ είναι η στιγμή που θα μετρηθείτε πόσο αγαπάτε και μπορείτε να δοθείτε σε κάποιον άνθρωπο. Θεωρείστε ότι έχει ήδη φύγει αλλά σας έχει δώσει ύστατο δώρο, ένα φοβισμένο παιδί που δεν θα μεγαλώσει αλλά θα το συνοδέψετε καθώς όλο και μικραίνει.
Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι όταν η μητέρα μου έπαθε Αλτσχάιμερ και εγώ κατάλαβα πως να της φέρομαι ήταν τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας. Σας εύχομαι το ίδιο

Το βίντεο που επισυνάπτω από την παράσταση μας ΨΥΧΑ (2018 Μικροσκοπικό Θέατρο) https://anastasialyra.com/performances-mikroskop…/297-psycha
είναι της Eleni Polidorou, φτιάχτηκε στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο τμημα Πολιτισμός και παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ.
Χόρεψαν μαζι μου οι Athina Kyrousi - Salvucci, Melina Iordanidou, Fotini Makaratzi και έπαιξαν live μουσική ο Vassilis Musicinaroom Τζαβάρας και ο Paolo Presta.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου